Ceny dřeva klesají, Lesy ČR přijdou kvůli vypovězení smluv o dvě a půl miliardy

ČTK

sto

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) kvůli předčasnému vypovězení smluv ze strany lesnických firem přijde přibližně o 2,5 miliardy korun. Výpadek se týká období let 2018 až 2021. Největší propad se projeví v hospodářském výsledku LČR v letošním roce, a to asi 1,066 miliardy korun, což bude i hlavním důvodem letošního očekávaného snížení hrubého zisku podniku z loňských 3,7 miliardy na 1,6 miliardy korun. 

Lesnické firmy pro ně ztrátové smlouvy vypověděly bez sankce k 31. prosinci 2017. Podnik jim to nabídl na základě usnesení vlády z loňského září, která tím reagovala na velký přebytek dřeva na trhu z kalamit a s tím související pád cen dřeva. Ze smluv, které mohly firmy vypovědět, bylo ukončeno 76 procent kontraktů. Původní smlouvy vycházely z cen dřeva, které firmy nabídly v soutěžích v době stability cen.

Tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nabídku firmám na ukončení smluv zdůvodnil tím, že kdyby Lesy ČR trvaly na původních smlouvách, mohlo by to mnoho firem přivést do existenčních problémů s dopady na zaměstnanost a stabilitu sektoru.

Státní zastupitelství plete spiklenecké sítě z novinářů, kteří píší o Babišovi. Glosa Roberta Maleckého

sinfin.digital