Konec dvojí kvality potravin? Brusel navrhne zákaz, budou hrozit vysoké pokuty

ČTK

pav

V EU by nemělo být nadále možné nabízet pod shodným označením výrobky různé kvality. Evropská komise (EK) chce ve středu přijít s úpravou příslušné směrnice tak, aby jasně stanovila, že dvojí kvalita produktů není v souladu s unijním právem. Firmám by dokonce za určité situace mohla kvůli věci hrozit vysoká pokuta.

Na dvojí kvalitu především potravin, ale třeba také pracích prášků a dalších drogistických výrobků dlouhodobě v EU upozorňuje Česká republika, Slovensko a další země ze střední a východní části bloku. Teprve nedávno se zemím podařilo na léta trvající problém obrátit pozornost nejvyšších pater unijní politiky. O tom, že podobná praxe je na jednotném unijním trhu nepřípustná, loni v září mluvil v projevu v europarlamentu i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Komise ale dosud státy vybízela, aby věc řešily lepším a systematičtějším využíváním stávajících pravidel. Ve středu má ale - spolu s dalšími body širšího balíku úprav evropských spotřebitelských pravidel - schválit i novelu směrnice o nekalých obchodních praktikách. Nově v ní bude uvedeno, že nabízet zboží, které je označeno shodně jako jinde v EU, ale má výrazně odlišné složení či charakteristiku, je zavádějící obchodní praktika, a tudíž není v souladu s pravidly EU.

Vojenské letiště v Homsu pod palbou: Syrská televize viní USA, Rusko ukazuje na Izrael

sinfin.digital