Krizi si do Česka dovezeme ze zahraničí, míní analytici. První známky zpomalení už jsou patrné

Udržet současné tempo růstu české ekonomiky je nereálné, shodují se ekonomové a analytici oslovení serverem INFO.CZ. Je naopak pravděpodobné, že míra posilování hrubého domácího produktu v příštích kvartálech zpomalí, případně že ze zahraničí přijde do Česka ekonomická krize. Pro letošní a první polovinu příštího roku jsou však analytici stále ještě optimističtí. 

Petr Dufek, Analytik ČSOB

Česká ekonomika je alespoň podle hlavních makroekonomických ukazatelů ve výborné kondici. První známky zpomalování ekonomického růstu jsou nicméně i přesto patrné už od počátku letošního roku. Je vidět, že naše nejsilnější odvětví – průmysl – naráží na limity pro svoji další expanzi v podobě kapacitních možností: ať už jde o technologie nebo o zaměstnance. Proto v posledním roce vidíme i výrazné zrychlení investiční aktivity, která by mohla podnikům pomoci k dalšímu rozvoji a technologickému posunu vzhůru k vyšší přidané hodnotě.

Kolik dobrých let ještě české ekonomice zbývá, nelze odpovědně říci. Je ale pravděpodobné, že příští recese opět přijde ze zahraničí a spouštěcích mechanismů může být celá řada. Prozatím se zdá, že i když naše hospodářství mírně cyklicky zpomalí, bude pokračovat pozitivní vývoj ekonomiky v letošním i v příštím roce. Je však třeba dodat, že růstová čísla z konce loňského roku se budou jen těžko opakovat.

Přebytek veřejných financí loni stoupl na 1,59 procenta. Jde o historicky nejlepší výsledek, tvrdí analytik

sinfin.digital