Velká deprese v roce 1929 a současné dění na trzích mají hodně společného, varuje německý znalec

Igor Záruba

Akciové trhy se v minulých týdnech propadaly, ať už to bylo kvůli Donaldu Trumpovi, situaci v Sýrii (která právě eskalovala), nebo byla na vině celní válka s Čínou. „Pokud se americké centrální bance nepovede udržet úrokové sazby na úrovni, která si žádá maximální opatrnost, přijdou masivní ztráty,” prorokuje uznávaný expert Jens Ehrhardt (75), který vede od roku 1974 fond DJE Kapital a spravuje majetek v objemu 12 miliard eur. 

Podle Ehrhardta zůstává dodnes sporné, co přesně přivodilo krach na burze v roce 1987, stejně jako co otřesy na trzích v letech 2000 až 2003, kdy praskla tzv. internetová bublina. Společným jmenovatelem jsou nicméně masivní ztráty, jimž v historii vévodí především Černý čtvrtek v New Yorku v roce 1929. A právě v tehdejším burzovnímu a hospodářskému kolapsu, který vstoupil do uč

bnic jako Velká deprese, a v aktuálních turbulencích vidí rodák z Hamburku určité podobnosti. Tak jako v případě citovaných otřesů, k nimž v minulosti došlo. 

„Pro mě osobně představoval sešup při uvolňování americké peněžní hotovosti z 18 procent zkraje roku 1987 na pouhá tři procenta o pár měsíců později stejné nebezpečí jako v roce 1929,” líčí Ehrhardt pro server wirtschaftswoche.de. A navazuje na dnešek: „Události let 1929 a 1987 mají určité paralely s 10procentním smrštěním na akciových trzích v únoru 2018.”

Sýrie před nálety a poté: Podívejte se na Asadovy základny po úderu spojenců

sinfin.digital