„Nenahraditelné ztráty.“ Obchodníci počítají, o kolik je připravil zákaz prodeje

ČTK

Zákon, který nařizuje v některé svátky uzavřít obchodní centra a velké obchody, Češi poprvé pocítili loni 28. října. Na konci prosince se týkal tří vánočních dní a z prvních vyjádření obchodníků vyplývá, že se negativně podepsal na jejich tržbách. Jedná se o ztráty v řádu desítek až stovek milionů korun. Zavřené obchody naopak vítají provozovatelé e-shopů, kterým regulace přihrála nové zákazníky.

I když lidé víc nakupovali ve dnech před a po těchto svátcích, ztrátu ze zavřených obchodů to nedokázalo vynahradit.

Globus před svátky zaznamenal zvýšenou návštěvnost hypermarketů. „I přes zvýšené prodeje v těchto dnech nám to nicméně nevykompenzovalo rozdíl z uzavření ve srovnání s loňským rokem,“ řekla ČTK mluvčí řetězce Pavla Hobíková.

Také obchodům Sportisimo vzrostly sice ve srovnání s loňským rokem tržby 27. i 28. prosince, ale tento přebytek nepokryl nulovou tržbu z 26. prosince, kdy musely být velké prodejny zavřené. „Také je diskutabilní, zda je nárůst tržeb způsoben odložením nákupu z 26. prosince nebo vlivem počasí (loni teplo, letos zima...),“ uvedla ředitelka nákupu Sportisima Martina Kudláčková.

O co jde?

Podle nové legislativy musí obchody zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Normu chce skupina senátorů napadnout u Ústavního soudu.

„Uzavření prodejen, ve svátky stanového zákonem, se samozřejmě promítne do tržeb. Ztráty jdou do milionů korun. Vývoj tržeb na webu je v těchto dnech stabilní, případně s drobným navýšením návštěvnosti,“ dodala Lenka Mastešová z prodejen Euronics.

Také Datartu omezení otevírací doby negativně ovlivnilo tržby. „Ztráty bychom měli menší, pokud by všichni prodejci dodržovali zákon. Omezení o říjnovém svátku se dotknulo všech našich prodejen, zde jsme měli vyšší tržby před svátkem. Ztráta byla v řádu desítek milionů korun,“ uvedla Iva Pavlousková z Datartu. Omezení otevírací doby prodejen během vánočních svátků podle ní firmě nepřineslo tak velkou změnu jako během říjnového svátku.

sinfin.digital