Průzkum: Více než polovina českých manažerů je ochotna o zakázky bojovat neférově. Slovensko je na tom ještě hůř

ČTK

mst

Šest z deseti (64 procent) českých a osm z deseti (82 procent) slovenských manažerů je připraveno o zakázky bojovat neférově, ukazuje průzkum společnosti EY. Světový průměr je 36 procent, ve střední a východní Evropě pak 40 procent. Průzkum, který od loňského října do letošního ledna prováděla společnost v 55 světových státech vždy na 50 respondentech z řad manažerů, dnes zástupci firmy představili na tiskové konferenci.

Mezi manažery, kteří by považovali za ospravedlnitelné použít nadstandardní náklady na reprezentaci firmy v době ekonomické krize, je pak Slovensko na prvním místě žebříčku, ČR na třetím, druhé bylo Japonsko.

O tom, že korupce je v jejich státu rozšířená, je přesvědčeno 56 procent českých a dvě třetiny slovenských respondentů. „Přes velké rozdíly v řadě postojů mají Češi a Slováci bohužel jedno společné: Jedná se o vysokou toleranci k využití neetických nástrojů v podnikání, ať se jedná o přímý úplatek nebo poskytování drahých dárků a zábavy obchodním partnerům,“ uvedl Tomáš Kafka z oddělení investigativních služeb a řešení sporů společnosti pro ČR a Slovensko. Česká republika si ale v tomto mezinárodním srovnání oproti roku 2014 polepšila nejvíce ze všech států, o 13 procentních bodů. Slovensko se naopak o deset procentních bodů zhoršilo.

sinfin.digital