Česká firma Excalibur Army dodává Ukrajině obrněná vozidla a houfnice

ČTK

E15

Desítky obrněných vozidel a samohybných houfnic dodá česká firma Excalibur Army ukrajinské armádě. Hodnota zakázky je v řádu stovek milionů korun. Uvedl to dnes deník E15 na základě vyjádření skupiny Czechoslovak Group, do které firma patří. Na dodávce spolupracuje česká firma s polskou společností Wtorplast.

Součástí dodávky jsou bojová vozidla pěchoty BVP-1, vyráběná v Československu do roku 1989, po generální opravě a ruské houfnice 2S1 Gvozdika, které se vyráběly i v Polsku a byly ve výzbroji české armády. Technika se vyváží na Ukrajinu přes Polsko se souhlasem českého licenčního orgánu, řekl deníku mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek. Přesný počet a hodnotu objednaných vozidel nechtěla skupina zveřejnit.

Průmyslový a zbrojařský holding Czechoslovak Group, který se v minulosti jmenoval Excalibur Group, zastřešuje zhruba dvě desítky společností. Firma Excalibur Army obchoduje s vojenským materiálem. V minulosti například dodala raketomety indonéské armádě a poskytuje materiál i služby české armádě.

CELÝ ČLÁNEK SI MŮŽETE PŘEČÍST NA WEBU E15.cz.

sinfin.digital