Cena tuzemských aktiv innogy sahá ke stům miliardám korun. K prodeji ale dojít nemusí, tvrdí analytici

ČTK

luš

Cena tuzemských aktiv energetické společnosti innogy se může pohybovat kolem 100 miliard korun. Odhaduje to většina analytiků, které oslovila ČTK. V posledních týdnech se na základě dohody na evropské úrovni o rozdělení innogy, kterou v březnu uzavřela mateřská firma RWE s konkurentem E.ON, začali objevovat údajní zájemci o česká aktiva firmy. Například investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka pak minulý týden svůj zájem potvrdila oficiálně. V tom, zda opravdu k prodeji české innogy dojde, se ale analytici neshodují.

Německý list Handelsblatt s odvoláním na informace z finančních kruhů v polovině dubna označil za dalšího zájemce o tuzemská aktiva firmy australskou investiční skupinu Macquarie. Ta už vlastní téměř 50 procent firmy innogy Grid Holding, která se zabývá distribucí plynu v ČR. Macquarie má v Česku kromě tohoto podílu také další aktivity. Loni jeden z jejích fondů získal podíl 31 procent ve společnosti EP Infrastructure (EPIF), klíčové dceřiné firmě Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského.

„Osobně si myslím, že horkým kandidátem na nákup je australská Macquarie. Do jaké míry je silný zájem KKCG těžko soudit,“ řekl ČTK František Bostl z poradenské firmy Starteepo. Prodej české části innogy podle něj nelze vyloučit, a to zvlášť ve chvíli, kdy celý trh energetiky v Evropě prochází konsolidací. „Hodnota českých aktiv innogy by se mohla pohybovat zhruba kolem 100 miliard korun,“ dodal.

Krach německé cesty k obnovitelné energii. „Největší selhání od války,“ píší experti

sinfin.digital