Akcie Applu jsou na novém maximu. Obava z kroků Fedu opadla a dařilo se i dalším titulům

ČTK

lup

Americké akcie dnes posílily. Údaje o dubnovém vývoji inflace ve Spojených státech totiž zmírnily obavy, že americká centrální banka (Fed) přikročí k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb. Cena akcií technologického gigantu Apple vystoupila až na nové rekordní maximum.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,80 procenta a obchodování uzavřel na 24.739,53 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,94 procenta na 2723,07 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,89 procenta na 7404,97 bodu.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že spotřebitelské ceny v USA se v dubnu meziměsíčně zvýšily o 0,2 procenta po březnovém poklesu o 0,1 procenta. Růst však zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na 0,3 procenta.

"Inflace se nachází na úrovni, která není příliš alarmující," uvedl obchodník Mark Kepner ze společnosti Themis Trading. "Nastala tu úleva, že Fed nebude muset postupovat příliš rychle," dodal. Fed v březnu zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 1,50 až 1,75 procenta. Signalizoval také, že letos zvýší základní úrok ještě minimálně dvakrát.

sinfin.digital