Trump Pekingu hrozí tvrdými cly na zboží za bilion. Čínský byznys Ivanky mezitím vzkvétá

vkr

Hrozbu otevřené obchodní války mezi dvěma největšími ekonomikami světa  USA a Čínou – se stále nedaří odvrátit. Prezident Donald Trump slibuje v polovině června ukázat seznam zboží, na které pak uvalí 25procentní daň. Mimo jiné proto, že čínské společnosti podle něj kradou, co vymyslí ty americké. V kontrastu s tím je postup Trumpovy dcery a poradkyně Ivanky, která v poslední době získala v Číně několik nových ochranných známek na byznys spojený s jejím jménem. Dostala se tak do střetu zájmů?

Kuchyňské náčiní, kosmetika, nábytek či produkty z papíru. Tyto výrobky bude moci Ivanka Trumpová nyní v Číně prodávat, v posledním měsíci k nim totiž získala tamní ochranné známky. Tento měsíc její společnost získala hned sedm nových známek, za poslední kvartál jich bylo celkem třináct.

Obchodní úspěchy dcery a poradkyně amerického prezidenta však přicházejí v době, kdy mezi Čínou a Spojenými státy panuje silné napětí kvůli obchodním praktikám. Obchodní válku se sice zatím díky intenzivním jednáním podařilo odsunout, ale ne zažehnat a mnohé sporné body zůstávají. Je třeba například nalézt řešení ohledně krádeží intelektuálního vlastnictví, či čínské nadprodukce.

Čína jako Svatý grál. České firmy dělají v Říši středu velký byznys, láká je nenasycený trh

sinfin.digital