Vidina nových voleb v Itálii znervózňuje trhy. Euro prudce klesá

ČTK

luš

Euro dnes na devizových trzích zrychluje propad, vůči dolaru je nejslabší od loňského podzimu a dostalo se až pod 1,1540 USD. Společná evropská měna je pod silným tlakem výprodeje italských dluhopisů. Například obligace se splatností dva roky zaznamenaly kvůli cenovému propadu nejvýraznější skok ve výnosech za více než 25 let a mají aktuálně výnos přes dvě procenta.

Vůči japonskému jenu euro krátce po 11:00 SELČ ztrácelo 1,4 procenta na 125,34 JPY, proti švýcarskému franku jednotná evropská měna odepisovala 0,6 procenta na 1,1477 CHF.

Trh je znepokojen vyhlídkami na nové parlamentní volby v Itálii, které řada investorů vnímá jako referendum o postavení Itálie v Evropské unii a jejím členství v eurozóně. Obchodníci se obávají, že nové volby ještě více upevní pozici euroskeptických stran.

Rozdíl mezi výnosy desetiletých dluhopisů italské a německé vlády se rozšířil o dalších 84 bazických bodů na 314 bodů, uvedla agentura Reuters. Výnos dvouletých italských dluhopisů vzrostl o více než procentní bod na 2,28 procenta.

sinfin.digital