Světová ekonomika směřuje k nejnižší nezaměstnanosti za čtyřicet let, ale ohrožuje ji obchodní válka, varuje OECD

ČTK

mst

Růst světové ekonomiky, která směřuje k nejnižší nezaměstnanosti za posledních 40 let, nyní ohrožuje riziko obchodní války. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se domnívá, že globální ekonomika letos vykáže růst o 3,8 procenta, příští rok tempo zrychlí na 3,9 procenta.

OECD ve své březnové prognóze počítala s růstem o 3,9 procenta i letos, odhad ale zhoršila kvůli horšímu výkonu ze začátku roku.Hlavním motorem růstu světové ekonomiky je pode OECD uvolněnější rozpočtová politika, patrná zhruba ve třech čtvrtinách členských zemí. Zřejmé je hlavně nedávné snížení daní ve Spojených státech. V tomto kontextu organizace předpovídá, že do konce roku 2019 míra nezaměstnanosti klesne na pět procent, což bude nejníže od roku 1980.

„Navzdory těmto příznivým zprávám se nad výhledem světové ekonomiky vznášejí rizika. Hlavně je třeba vyvarovat se eskalace obchodního napětí,“ uvedl hlavní ekonom OECD Álvaro Pereira, kterého cituje agentura Reuters. Ačkoli počet obchodních restrikcí v posledním desetiletí klesl, další opatření by mohla hospodářský růst zásadně zbrzdit, protože globální ekonomika je nyní propojena víc než kdykoli předtím.

sinfin.digital