Letenky budou levnější, předvídá zakladatel srovnávače Kiwi Oliver Dlouhý

Jiří Liebreich

Založil nejrychleji rostoucí firmu v regionu střední a východní Evropy, která se plně zaměřuje na globální trh. Tím ale ambice „otce" vyhledávače a srovnávače letenek Kiwi.com Olivera Dlouhého nekončí. Podnikatel plánuje další významnou expanzi. Zprostředkování levného letu chce propojit s pozemní dopravou a ubytováním. To vše v jedné transakci. Stále se navíc nevzdává ani myšlenek na vlastní aerolinie. „Ve volném čase si dělám analýzy, zjišťuji, u kterých tras by dávalo smysl jejich spuštění," říká v rozhovoru pro deník E15 Dlouhý. 

Klesly ceny letenek na neprohloubitelné dno?

Došli jsme na dno nákladů, ne cen letenek – pokud se nezačne létat na elektriku nebo nespadne cena paliva. Postupně se totiž zvyšují výnosy aerolinek z doplňkových služeb. Šéf aerolinky Wow Skúli Mogensen nedávno prohlásil, že si dovede představit nabídku letenek zdarma pro určitý typ cestujících. Nebo jim dokonce zaplatí, aby letěli, byť je to trochu extrém. Fungovalo by to tak, že by si cestující spolu s letenkou koupili i smluvený hotel, případně další atrakce. To fungovat může. Ceny půjdou dolů, náklady už ne.

Zde chce Kiwi fungovat jako prostředník?

Přesně tak. Všechny služby chceme integrovat do sebe. Pracovat v symbióze s aerolinkami, dávat jim provize ze služeb, které prodáme díky jejich letům. Aby byl byznys rentabilní i pro aerolinky a mohly dál snižovat ceny letenek.

sinfin.digital