Zeman po roce vyjede z Česka na státní návštěvu na západ. Na podzim se chystá do Německa

ČTK

lup

Prezident Miloš Zeman na podzim pojede na návštěvu Německa. Na výroční členské schůzi Česko-německé obchodní a průmyslové komory to dnes řekl ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák. Podstatná část návštěvy bude věnována ekonomické spolupráci, řekl. Přesný termín cesty neuvedl.

Jindrák připomněl, že loni byl v Česku na návštěvě nově zvolený německý prezident Frank-Walter Steinmeier. "Chystáme reciproční cestu pana prezidenta Zemana na podzim letošního roku do Německa," uvedl. "Myslím si, že ekonomická součást té návštěvy bude velmi důležitá, velmi silná," doplnil. Připomněl, že podnikatelská delegace provázela Zemana i při jeho první cestě do Berlína v roce 2013.

Jindrák dnes zdůraznil, že česko-německé vztahy jsou významné z hlediska obchodu, protože do Německa míří třetina českého exportu a Česko je pro Německo desátý největší obchodní partner. Spolupráce má význam i v politické rovině, když obě země mohou prosazovat společné zájmy v Evropské unii. Jindrák podotkl, že i přes rozdílné názory v otázce migrace se Česko a Německo v řadě evropských problémů shodnou. Jako příklad uvedl otázku rozpočtové disciplíny.

Tajné služby mají špinavé metody a jsou prolhané, Babčenka ale chápu, říká pro INFO.CZ ruský novinář

sinfin.digital