Firmě ČEPS stoupl zisk, plánuje investice do modernizace přenosové soustavy

ČTK

mst

Provozovateli energetické přenosové soustavy ČEPS stoupl v letošním prvním čtvrtletí meziročně zisk před zdaněním o 30,3 procenta na 1,24 miliardy korun. Celkové výnosy vzrostly o 14,7 procenta na 5,24 miliardy korun. Zástupci firmy to uvedli na dnešním setkání s novináři.

Společnost dnes dále uvedla, že na rozvoj a modernizaci přenosové soustavy plánuje letos vynaložit více než 3,7 miliardy korun. Loni to bylo zhruba 3,5 miliardy korun. „Kromě modernizace stávajících linek se zaměříme zejména na posílení přenosových schopností soustavy v podobě zdvojování vedení a přestavby dvojitého vedení v napěťové hladině 220 kilovoltů (kV) na 400 kV. Při realizaci investičních záměrů přitom maximálně využíváme stávající infrastrukturu a koridory vedení,“ uvedl místopředseda představenstva ČEPS Svatopluk Vnouček.

ČEPS působí v ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu. Udržuje, obnovuje a provozuje 42 rozvoden se 75 transformátory a vedení o celkové délce přes 5600 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní přes ministerstvo průmyslu stát.

sinfin.digital