Stát musí českému průmyslu pomoci. Nebo mu alespoň neházet klacky pod nohy, tvrdí odborníci

vkr

Digitalizace, automatizace, robotizace. To jsou hlavní trendy, se kterými se bude muset český průmysl v příštích letech vyrovnat, pokud bude chtít zachovat svou konkurenceschopnost a zůstat motorem české ekonomiky. Během konference k příležitosti 100 let od vzniku Svazu průmyslu a dopravy se na tom shodli hlavní řečníci s tím, že pomoc průmyslu by měla přijít i z veřejné sféry. 

Hlavním tématem pondělní konference o budoucnosti českého průmyslu byl nástup nových trendů, někdy označovaný jako průmysl 4.0. „Pokud české firmy nezefektivní výrobu a procesy, můžou zkrachovat či zmizet z trhu,“ míní Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle Hanáka však může společnostem v tomto ohledu pomoci stát. „Potřebujeme, aby rychle dokončil dálniční sítě, zajistil v celé České republice vysokorychlostní internet a digitalizoval státní správu,“ apeluje Hanák.

Přitom například v oblasti datové infrastruktury na tom Česká republika není nejlépe, ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi patříme spíše na chvost žebříčku. V loňském indexu DESI, který sleduje v rámci EU podíl občanů na využívání moderních technologií a směřování jejich aktivit, dosahuje Česko v oblasti konektivity podprůměrného skóre a řadí se až na 16. místo mezi zeměmi EU.

Neprůhledné podnikání Františka Koníčka: firmy v daňovém ráji a skrytí vlastníci

sinfin.digital