Vítězství Uberu. Dostal zpět licenci pro provoz v Londýně, bude ale pod drobnohledem

lup

Alternativní taxislužba Uber se ve Velké Británii domohla dílčího vítězství. Odvolací soud rozhodl v její prospěch ve sporu o licenci pro provoz v Londýně a povolení k provozu jí na 15 měsíců vrátil. Zohlednil změny praktik, které společnost provedla. Regulátor firmě loni odmítl licenci prodloužit. Dospěl tehdy k závěru, že postupy Uberu představují bezpečnostní riziko pro veřejnost.

Uber začal působit v Londýně v roce 2012. Firma v rámci odvolacího řízení připustila, že loňské rozhodnutí TfL bylo správné. Dokázala však soud přesvědčit, že se její firemní kultura od té doby změnila.

„Je jedno, jak velcí jste, ale musíte hrát podle pravidel,“ komentoval verdikt londýnský starosta Sadiq Khan. Uvedl, že Uber získal licenci na 15 měsíců, „al s jasným souborem podmínek, které budou důsledně monitorovány a vynucovány.“

Khan připomněl loňské rozhodnutí regulátora, který firmě licenci odebral. Tento tlak podle něj taxislužbu donutil, aby změnila způsob, kterým funguje – nejen v britské metropoli, ale celosvětově.

sinfin.digital