Miliardový byznys s raketovým růstem. Videohry už dávno nejsou jen zábava, pro profíky je to zlatý důl

Michaela Trnková

Elektronický sport, eSport nebo také progaming. Hraní počítačových her dávno není jen domácí zábavou pro geeky, ale stalo se velmi výnosným byznysem. Ti nejlepší profesionální hráči si mohou vydělat stovky tisíc dolarů měsíčně a stávají se tak celebritami svého druhu. To samo o sobě přitahuje další pozornost a přispívá k rostoucí oblibě celého odvětví. Letos by se v něm podle analytiků společnosti Newzoo mělo protočit 900 milionů dolarů, což je o 38 procent více než loni.

Zájemců o profesionální hraní počítačových her přibývá nejen ze strany hráčů, jejich fanoušků a sázkařů, ale láká především čím dál tím více tradičních sportovních klubů a nadnárodních firem.

Do podpory eSportu ve velkém investují společnosti jako Red Bull, LG, Mercedes-Benz, Vodafone a stovky dalších. Protihodnotu představuje možnost oslovit mladou generaci.

Americký výrobce bot K-Swiss dokonce oznámil speciální edici na míru šitých tenisek, které mají hráčům zaručovat maximální pohodlí při hraní. Že je výhodné financovat herní týmy, si uvědomily i osobnosti jako Jennifer Lopez nebo bývalý výkonný ředitel Twitteru Anthony Noto.

sinfin.digital