Kola obchodní války se točí naplno: USA uvalily cla na čínský dovoz, Peking ihned reagoval „protiútokem“

ČTK

lup

O dnešní půlnoci washingtonského času, tedy v 6:00 SELČ, vstoupila v platnost americká cla na čínský dovoz. Peking podle čínského deníku China Daily, který se odvolává na čínský celní úřad, ihned přišel s protiopatřením. Zavedl clo na dovoz 545 amerických výrobků v celkové hodnotě 34 miliard dolarů (752 miliard Kč), cituje list agentura Reuters. Sama čínská vláda nicméně zatím zavedení odvetných cel oficiálně nepotvrdila.

Mluvčí čínského ministerstva obchodu dnes uvedl, že Spojené státy rozpoutaly "největší obchodní válku v hospodářských dějinách". "Čínská strana slíbila, že nepřijde s prvním výstřelem, je ale nucena zahájit protiútok na ochranu ... zájmů svých obyvatel," dodal.

Nejasná situace vyplývající z absence oficiálního čínského stanoviska způsobuje zmatek v některých velkých čínských přístavech a na trzích. V přístavech úřady otálejí s převzetím amerického zboží, což by mohlo způsobit mnohamiliardové škody. Zmatek zavládl také na komoditních trzích, protože obchodníci nevědí, za jakou cenu se bude obchodovat na příklad sója, které by se měly případné čínské sankce podle některých zpráv také dotknout.

sinfin.digital