Export zbraní z Česka klesl o 3,5 miliardy. Největším kupcem jsou USA

ČTK

nek

Export zbraní a vojenského materiálu z Česka loni klesl na 15,1 miliardy korun, což je o 3,5 miliardy méně než v roce 2016. Zbrojařské firmy získaly celkem 1159 licencí v hodnotě 21,1 miliardy korun. Vyplývá to ze zprávy o kontrole vývozu vojenského materiálu ministerstva průmyslu a obchodu, kterou má ČTK k dispozici.

Rozdíl mezi udělenými licencemi a realizovanými obchody je letos velký. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) Jiří Hynek v červnu řekl, že důvodem poklesu loňského exportu je i rostoucí délka zbrojních obchodů, z nichž se řada uskuteční až letos.

Vývoz vojenského materiálu loni směřoval do 106 zemí. Hodnotově největší export byl do Spojených států - za 1,66 miliardy korun. V rámci EU pak na Slovensko za 901 milionů korun. Hodnota udělených licenci na vývoz stoupla meziročně o 5,2 miliardy korun oproti roku 2016.

Export střelných zbraní a jejich součástí pro civilní použití dosáhl 3,3 miliardy korun. K vývozu střelných zbraní do 73 zemí mimo EU bylo uděleno 720 povolení s hodnotou 9,1 miliardy korun. Největší vývoz byl do USA.

sinfin.digital