Peníze přímo z auta. Benzina v Holešovicích otevřela první bankomat pro řidiče

ČTK

luš

Na benzinové pumpě Benziny v Argentinské ulici v pražských Holešovicích lze nově vybrat peníze z bankomatu Komerční banky přímo z auta. Řidič zastaví na čerpací stanici a z okénka vozu může vybírat nebo vkládat hotovost a dělat i další platební operace. ČTK to dnes sdělil holding Unipetrol, do kterého Benzina patří. Firma dodala, že jde v současnosti o jediný takto umístěný bankomat v ČR.

Bankomat je podle společnosti výškově upraven pro ovládání z okénka automobilu, a to i v případě SUV nebo dodávek. Pilotní zařízení je řidičům k dispozici nepřetržitě, do konce letošního roku chce Benzina rozšířit projekt na další dvě čerpací stanice. "Další rozšiřování této služby bude záviset na zájmu motoristů," uvedla výkonná ředitelka pro Platební a transakční služby Komerční banky Jana Švábenská.

Benzina uvedla, že na celém světě je přibližně 68.800 tzv. drive-up bankomatů, ve kterých je možné vybrat peníze přímo z auta. To jsou asi dvě procenta z celkového počtu bankomatů ve světě. Nejvíce rozšířeny jsou tyto bankomaty v USA (40 procent všech bankomatů) a v Saúdské Arábii (13 procent). Dalšími zeměmi, ve kterých podíl drive-up bankomatů činí více než procento, jsou Pákistán, Kanada, Írán, Singapur a Spojené arabské emiráty, dodala firma.

Kryptoměny neexistují, ale blockchain promění bankovnictví, říká šéf představenstva BNP Paribas

sinfin.digital