Bezkontaktní kartu má téměř každý Čech. V Evropě jsme premianti, říká ředitel Mastercardu

vkr

Bezkontaktní platební kartu už vlastní téměř každý Čech, vyplývá z dat karetní společnosti Mastercard. „Z tohoto pohledu už je hotovo a není příliš kam růst. Osobně předpokládám, že v budoucnu je budou lidé používat stále častěji,“ říká pro INFO.CZ generální ředitel pro ČR, SR a Rakousko Miroslav Lukeš. Češi jsou navíc v používání bezkontaktních karet premianti, tato technologie je zde nejvíce rozšířená ze všech evropských zemí.

Češi potvrzují, že jsou technologičtí „hračičkové“ s nadšením pro inovace. Podle údajů společnosti Mastercard se v Česku letos zvýšil počet bezkontaktních transakcí o 28 procent a platební kartu vybavenou bezkontaktní technologií NFC vlastní už téměř každý Čech.

„Více než devět z deseti platebních karet v Česku už je bezkontaktních, čímž se řadíme na světovou špici,“ tvrdí analýza společnosti Mastercard. Podle podrobnějších statistik je ze všech 11.6 milionu platebních karet v Česku 93 procent bezkontaktních, v celé Evropě a v Rusku je přitom poměr bezkontaktní technologie u platebních karet jen 63procentní.

„Důvody, proč je tento fenomén v Česku rozšířený, jsou především dva,“ vysvětluje pro INFO.CZ ředitel Mastercard Miroslav Lukeš. „Češi mají rádi inovace, které jim zvyšují komfort a jsou bezpečné, a zároveň se s bankami podařilo vytvořit edukaci obchodníků a zákazníků v tom, jak ty karty přijímat a používat.“ Česko se navíc nemuselo vyrovnávat s jistou setrvačností a konzervativností tradičních platebních metod jako například sousední Rakousko.

sinfin.digital