Nejvýkonnější, ale také nejdražší. Apple šponuje ceny, za nový iPhone zaplatíte až 43 tisíc korun

ČTK

David Polesný

luš

Mobilmania.cz

Martin Miksa

Filip Kůžel

Americká společnost Apple dnes představila trojici nových telefonů, které navazují na loňský model X. Hlavním tahákem je iPhone XS, který šéf firmy Tim Cook označil za nejvyspělejší iPhone, jaký zatím firma vyrobila. V Česku bude k dostání od 28. října a jeho ceny startují na 999 dolarech.

iPhone XS má lepší rozlišení obrazu a lepší zvuk než jeho předchůdce. Díky novému procesoru má i lepší výkon, kapacita paměti dosahuje až 512 GB. Aplikace se mají otevírat až o 30 procent rychleji.

Mimo jiné bude voděodolný a bude mít displej OLED, který využívá technologii organických elektroluminiscenčních diod. Úhlopříčka přístroje činí 5,8 palce (14,7 cm). Apple plánuje i větší verzi XS Max s úhlopříčkou 6,5 palce (16,5 centimetru), který bude zatím největším iPhonem. Na dnešní prezentaci to oznámil marketingový ředitel Phil Schiller. 

Díky novému procesoru má nový přístroj lepší výkon, kapacita paměti dosahuje až 512 GB. Aplikace se mají otevírat až o 30 procent rychleji. Také baterie má delší životnost. XS Max má dokonce zatím největší baterii použitou u telefonu Apple a měla by mít o hodinu a půl delší výdrž. Oba přístroje budou na dvě SIM karty.

Model Xs lze pořídit s úložišti 64, 256 a 512 GB a jeho cena začíná na 999 dolarech. Xs Max se bude prodávat za nejméně 1 099 dolarů, tedy cenový strop se posouvá zase výše. České ceny jsou vyšší. Např. Model Xs Max s 512GB uživatelskou pamětí vyjde v Česku na 43 490 korun.

sinfin.digital