Pozor, pokud máte telefon s Androidem. Hrozí vám napadení internetového bankovnictví

ČTK

urm

Desítkám tisíc tuzemských uživatelů mobilních zařízení s platformou Android hrozí napadení internetového bankovnictví. Stáhli si totiž aplikaci pro nahrávání hovorů QRecorder, která může být po aktualizaci zavirovaná. Obsažený škodlivý program Spy.Banker.AIX útočníkům umožňuje vzdálený přístup do bankovního účtu napadeného uživatele. Aplikace je běžně dostupná v oficiálním obchodě Google Play. Uvedla to dnes antivirová firma Eset, která škodlivý program odhalila.

Česká bankovní asociace dnes v tiskové zprávě uvedla, že některé české banky čelily v posledních dnech několika pokusům o zcizení peněz klientům. Podle České televize šlo o ČSOB, Raiffeisenbank a Českou spořitelnu. Klienti přišli o statisíce až miliony korun. Případ vyšetřuje policie, uvedla ČT.

"Podařilo se nám zachytit nástroj na nahrávání hovorů QRecorder. Na základě naší interní analýzy můžeme říci, že původně legitimní aplikace byla tzv. ztrojanizovaná. To znamená, že po jedné z posledních aktualizací se z QRecorderu stal trojský kůň. Ten umožňuje útočníkům stáhnout do chytrého telefonu s operačním systémem Android nebezpečný obsah, což se také děje," uvedl technický ředitel Esetu Miroslav Dvořák.

Rozdávání koblih skvěle doplňuje Harvard, s žádnými „hejtry“ jsem se nesetkal, říká Stuchlík

sinfin.digital