Trumpovo vítězství. Vyjednal výhodnější podmínky obchodu s Mexikem a Kanadou

ČTK

urm

Kanada, Spojené státy a Mexiko dospěly k dohodě o změně Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), která se také přejmenuje na Dohodu USA - Mexiko - Kanada (USMCA). Oznámili to americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer a kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová ve společném prohlášení. Reforma dohody byla jedním z klíčových volebních slibů nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Vyjednávačům z Kanady a USA se na poslední chvíli podařilo dohodu zachránit. USA se s Mexikem dohodly na znění nového dokumentu již na konci srpna a Washington vyzval Kanadu, že pokud bude chtít, má do konce září čas se k němu připojit.

"Je to dobrý den pro Kanadu," řekl o dohodě kanadský premiér Justin Trudeau po odchodu z mimořádného nočního jednání vlády, která o dokumentu jednala.

Společné prohlášení USA a Kanady slibuje, že USMCA nabídne pracujícím, rolníkům, chovatelům a podnikatelům vysoce kvalitní obchodní dohodu, která povede ke "svobodnějším trhům, férovějšímu obchodu a robustnímu hospodářskému růstu v regionu". Dokument má také "posílit střední vrstvu, vytvořit dobře placená pracovní místa a poskytnout nové možnosti téměř půl miliardě lidí".

Nechci rozpad EU, ale suverénní národní státy, říká Trumpův poradce Bannon

sinfin.digital