Profesionální hraní jako zlatý důl. V Česku si přijdete na statisíce, ale bez talentu to nejde, říká šéf týmu eSuba

E15

Martin Štorkán

Takzvaný elektronický sport, tedy profesionální soutěžní hraní počítačových her, zažívá celosvětový boom a už několik let jako odvětví masivně roste. Českou špičku zastupuje spolek eSuba fungující od roku 2004. Za dobu působení získali jeho členové přes 1500 medailí. Aktuálně se stará o sedm týmů s několika hráči, kteří se videohrami uživí. Specifika tohoto světa popsal v rozhovoru pro deník E15 zakladatel eSuby Ladislav Dyntar.

Co bych musel splňovat, abych se mohl stát profesionálním hráčem?

Jsou dva nebo tři základní aspekty. Prvním je talent. Pokud ho hráč nemá, tak z něj profíka neuděláme. Každý hráč musí mít alespoň trošku vlohy na chápání počítačových mechanik a IT světa obecně. Je tam potřeba hodně dobrá koordinace očí a rukou a dobrá motorika, což jsou základní dovednosti každého profesionálního hráče.

Druhou věcí je rozhodně píle. Hráči trénují i osm až dvanáct hodin denně klidně šest dní v týdnu. To platí podobně jako v klasickém sportu. Třetí věcí je pak nějaká chytrost, protože hráči musí umět analyzovat svou hru a hru ostatních. Musí také vymýšlet originální strategie, které nikdo jiný nemá.

sinfin.digital