Zeman bude příští týden na Hradě vítat čínský byznys. Jeho „černý kůň“ CEFC tu mezitím na budovách sundává vlajky

ČTK

Daniel Novák

lup

Pražský hrad bude příští týden hostit česko-čínské obchodní fórum. Bude se konat v úterý a ve středu. S účastí na galavečeru počítá i prezident Miloš Zeman, řekl ČTK jeho kancléř Vratislav Mynář. Na obchodní fórum přijedou i zástupci čínské státní společnosti CITIC, která přebírá vládu nad firmou CEFC. Ta se mezitím stahuje z pražských ulic – z jejích budov mizejí vlajky a loga, informoval deník E15.

Původně se mělo setkání českých a čínských podnikatelů uskutečnit už v létě, přesunuto bylo na podzim. Podle Mynáře je naplánováno na 16. a 17. října. Největší pozornost budou nejspíš přitahovat zástupci CITIC. "CITIC se podle informací, které mám, určitě zúčastní, bude partnerem fóra," řekl kancléř.

Většinu čínských obchodních aktivit dosud zaštiťovala v Česku společnost CEFC Europe, po potížích jejího předsedy a zároveň Zemanova poradce Jie Ťien-minga se zákony v Číně vstup do firmy oznámil CITIC. V červnu český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže majetkovou transakci posvětil. Dá se předpokládat, že během fóra nastane další posun v působení CITIC v Česku.

Čína tajně zničila vlastního šéfa Interpolu: Měl ukázat, jak je skvělá. Místo toho sám padl na dno

sinfin.digital