Jak si koupit byt či dům v Dubaji? Nabízí zajímavé zhodnocení

Info.cz

Letošní léto v Česku statečně přesluhovalo, ale jak je vidět, donekonečna u nás nezůstane. Jsou ovšem země, kde tomu tak je. Země, kde letní sezóna trvá po celý rok a nikdy nemrzne, a to jak ve smyslu klimatickém, tak ve smyslu ekonomickém. Vydat se do jednoho z prosperujících arabských emirátů se proto vyplatí nejen za věčným létem, vyhřátými plážemi, impozantními hřebeny písečných dun nebo divokými horami přezdívanými „dubajské Grand Canyony“, ale i za nákupy luxusních značkových věcí, na špičková golfová hřiště a hlavně za skvělými investičními příležitostmi.

Když se řekne Dubaj, vytane člověku na mysli nejspíše luxusní dovolená v moderní blízkovýchodní megapoli, která v posledních desetiletích vyrostla z pouště jako sen tisíce a jedné noci. Zhmotňují se v ní ty nejodvážnější sny architektů, dobývající nejen závratné výšky jako donedávna nejvyšší mrakodrap světa Burdž Chalífa, ale též mořské šířky, z nichž se vynořují impozantní umělé ostrovy. Tato arabská pohádka má pochopitelně kořeny v obrovských zásobách ropy. V případě dubajského emirátu to však není hlavní zdroj blahobytu.

Místní ekonomika své zdroje a tím i potenciální rizika diverzifikuje, z podstatné části v segmentu cestovního ruchu a s ním souvisejících služeb. Navíc je to oblast bezpečná a moderní – nevybírají se zde daně z příjmů a Dubaj se stává vyhledávaným místem pro rodiny tzv. UHNWI (Ultra high-net-worth individuals), tedy superbohatých lidí, kteří se sem stěhují z USA, Velké Británie a Asie.

Především kvůli již zmíněné bezpečnosti, skvělým službám a také příjemnému počasí v období od listopadu do března, kdy je v našich zeměpisných šířkách sychravo a nevlídno, ale zde se teploty drží kolem třiceti stupňů. Také ceny místních realit se drží na příjemné hladině – navzdory nekončícímu stavebnímu boomu a také rostoucímu zájmu zahraničních investorů o pořízení nových nemovitostí.

Místní úřady i legislativa tento zájem opětují nebývalou vstřícností, co se týče vyjednávání a uzavírání kupních smluv. V Dubaji se stačí prokázat platným pasem, a můžete si koupit nemovitost prakticky kdekoli v takzvané „freehold“ části, což jsou téměř všechny s výjimkou pár oblastí v nejstarším historickém centru. Byt či apartmá v Dubaji navíc nemusí sloužit jen coby vaše soukromé útočiště po dobu rekreace, když se nechcete spoléhat na přebookované hotely. Jde též o velmi výhodnou investici. Výnosy z nemovitostí určených k pronájmu se totiž v závislosti na jejich velikosti pohybují mezi šesti až devíti procenty a zajímavé zisky plynou i z obecného růstu místních cen, který má dle očekávání v budoucnu pokračovat.

Při samotné koupi je nejvýhodnější platba v hotovosti, která celý proces urychlí, ale místní banky jsou ochotné poskytnout cizincům až padesát procent potřebných prostředků formou úvěru. Sice pouze v návaznosti na již pevně dané termíny dokončení konkrétního stavebního projektu, takže v případě zatím kompletně neschválených staveb to není možné, nicméně developeři poskytují velmi zajímavé nabídky splátek realizovaných teprve až po fyzickém předání nemovitostí. Účtují si však různě vysoké poplatky za vyřízení a poskytnutí úvěru, další se pak hradí i za samotný nákup nemovitosti – daň z jejího převodu (4 %), právní servis a provize realitnímu agentovi. Ale v porovnání se složitou situací u nás probíhá vše rychle a efektivně. Následně majitel nemovitosti pravidelně přispívá do ‚domovního fondu‘, z něhož jsou hrazeny služby spojené s údržbou a ostrahou celé nemovitosti, ale neplatí již žádné další daně – ani z vlastnictví nemovitosti jako takové, ani z případných výnosů z jejího pronájmu.

sinfin.digital