Byznys budoucnosti? Hotely. Jen nepatrná část světa vlastní cestovní pas

urm

Prodej pražského ikonického hotelu Intercontinental z konce loňského roku patří mezi jeden z nejzajímavějších realitních obchodů posledních let. Jeden z nejcennějších pozemků v Praze i s pětihvězdičkovým hotelem koupila skupina R2G Oldřicha Šlemra spolu se zakladateli Avastu Eduardem Kučerou a Pavlem Baudyšem. „Hotelové investice v Evropě nabízí jedny z nejzajímavějších zhodnocení a také mohou být spojeny s relativně nízkým rizikem,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ David Nath, vedoucí hotelového týmu pro střední a východní Evropu ve společnosti Cushman & Wakefield, která pro celou transakci zajišťovala poradenství.

Čím je celá transakce výjimečná?

Transakce je výjimečná svým objemem a řadí se na 10. místo mezi všemi Real Estate transakcemi v regionu střední a východní Evropy včetně Turecka, Ruska a Ukrajiny za rok 2018. Dále je výjimečná tím, že se jedná o ryze českého investora a tento klenot mezi hotely se vrací zpět do českých rukou, a to i přes rostoucí konkurenci z řad velkých institucionálních investorů ze zahraničí, kteří jsou stále aktivnější v nákupech hotelů ve střední a východní Evropě a zvláště v Praze. U většiny nedávných transakcí byly hotely koupeny zahraničními investory – Sheraton Prague, Sugar Palace, Marriott Prague, Hilton Old Town Prague, Mama Shelter Prague atd.

Kdybyste vybrali největší hotelové realitní „dealy“ posledních let, kam prodej Intercontinentalu patří?

Jednoznačně se řadí na první pozici, co se týká celkové výše transakce v hotelovém segmentu, která byla kdy realizována v regionu střední a východní Evropy. Zároveň tvoří skoro polovinu všech hotelových transakcí, které se uskutečnily za celý rok 2018 ve stejném regionu.

Je možné v regionu najít alespoň jednu transakci, která se svým objemem blíží té pražské?

V roce 2018 to byl například prodej hotelu Sofitel Budapest Chain Bridge v Budapešti americkému investorovi či prodej Sheraton Hotelu v Praze investorovi z nordického regionu. Nicméně stále je celkový objem investic v hotelovém sektoru za rok 2018 o skoro polovinu nižší, než byl v roce 2017. Rok 2017 byl pro hotelové investice ve středoevropském regionu robustní z pohledu výše investic a činil 908 milionů eur (můžeme zmínit například prodej portfolia Vienna House Hotels, Radisson Blu Hotel Complex v Bukurešti či Hotel Marriott Prague, apod.).

Skrytá pravda o D1: V opravených úsecích jsou trhliny, drncat to bude dál

sinfin.digital