Česko se zaměří při přípravě nového jaderného bloku na Dukovany. První etapa má být hotová v roce 2024

ČTK

jj

Při přípravě nového jaderného bloku se stát zaměří na jednu lokalitu, a to v Dukovanech. Smlouva státu s dceřinou společností ČEZ Dukovany II by měla být uzavřena v letošním roce. Na dnešní konferenci k budoucnosti tuzemské jaderné energetiky v Praze to uvedl vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Dokončení výběrového řízení na stavbu nového dukovanského bloku může podle něj ovlivnit jednání s Evropskou komisí. Předpokládá, že první etapa přípravy projektu vyvrcholí v roce 2024, kdy vláda dostane výsledky výběrového řízení, projekt bude mít územní povolení i souhlas k umístění stavby.

„Cílem smlouvy je zajistit energetickou bezpečnost,“ uvedl dnes Míl. Stejně jako premiér Andrej Babiš (ANO) zdůraznil, že díky smluvnímu zabezpečení nebude stát hradit náklady, které vyplynou z případného neefektivního řízení stavby a bude mít možnost elektrárnu převzít ve všech fázích výstavby. „Smlouva je efektivní cestou uvádění elektrárny do provozu, zajistit, že nedochází ke zvyšování nákladům," dodal zmocněnec.

Její výhoda podle něj tkví v mimo jiné v tom, že půjčuje-li si na stavbu podobného zařízení soukromý investor, tak rozdíl proti investorovi, který má „jištění“ od státu činí až 50 eur (asi 1280 Kč) na megawatthodinu ve výrobních nákladech.

Trump chce dodat do Saúdské Arábie jaderné technologie. Kongres jen nevěřícně zírá

sinfin.digital