Stát by měl i nadále podporovat pravidelné stravování zaměstnanců, shodla se většina účastníků diskuse u kulatého stolu, která se konala pod záštitou Svazu průmyslu a dopravy ČR. Roste tak podle nich nejen produktivita práce, ale také se snižuje riziko pracovních úrazů, nemocí a obezity.
Vedle vydavatelů stravenek byly v diskusi, kterou uspořádala Asociace provozovatelů poukázkových systémů, zastoupeny také odbory, Ministerstvo financí, živnostníci, zaměstnavatelé, ale i zástupci restaurací, a to prostřednictvím dvou největších asociací: Moje restaurace a Asociace hotelů a restaurací ČR.
Zástupci Asociace hotelů a Restaurací v posledních letech otevřeně debatují nad tím, jestli by nebylo možné vedle benefitu v podobě daňově zvýhodněného oběda ve firemní kantýně nebo stravenek nabídnout zaměstnavatelům i další možnosti. Východisko vidí například v daňově zvýhodněném finančním příspěvku. Zaměstnavatel by si pak mohl vybrat, jakou variantu svým zaměstnancům nabídne.
To zmínil i prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, který považuje současný systém – zejména u papírových stravenek – za administrativně náročný. Stárek proto navrhuje k současnému systému přidat možnost, kdy by si zaměstnavatel mohl vybrat, zda namísto stravenek či firemní kantýny zaměstnancům poskytne finanční příspěvek, který by podléhal stejným daňovým úlevám, jako právě stravenky.