Co bude s vašimi stravenkami? Tohle by je mohlo v budoucnu nahradit

Info.cz

Stát by měl i nadále podporovat pravidelné stravování zaměstnanců, shodla se většina účastníků diskuse u kulatého stolu, která se konala pod záštitou Svazu průmyslu a dopravy ČR. Roste tak podle nich nejen produktivita práce, ale také se snižuje riziko pracovních úrazů, nemocí a obezity.

Vedle vydavatelů stravenek byly v diskusi, kterou uspořádala Asociace provozovatelů poukázkových systémů, zastoupeny také odbory, Ministerstvo financí, živnostníci, zaměstnavatelé, ale i zástupci restaurací, a to prostřednictvím dvou největších asociací: Moje restaurace a Asociace hotelů a restaurací ČR.

Zástupci Asociace hotelů a Restaurací v posledních letech otevřeně debatují nad tím, jestli by nebylo možné vedle benefitu v podobě daňově zvýhodněného oběda ve firemní kantýně nebo stravenek nabídnout zaměstnavatelům i další možnosti. Východisko vidí například v daňově zvýhodněném finančním příspěvku. Zaměstnavatel by si pak mohl vybrat, jakou variantu svým zaměstnancům nabídne.

To zmínil i prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, který považuje současný systém – zejména u papírových stravenek – za administrativně náročný. Stárek proto navrhuje k současnému systému přidat možnost, kdy by si zaměstnavatel mohl vybrat, zda namísto stravenek či firemní kantýny zaměstnancům poskytne finanční příspěvek, který by podléhal stejným daňovým úlevám, jako právě stravenky.

Náznak usmíření? Facebook udělal nečekaně vstřícný krok vůči vydavatelům

sinfin.digital