Trump ukazuje Číně svaly. Jeho hrozby jsou signálem i pro Evropu

Adam Kotrbatý

Nové hrozby amerického prezidenta Donalda Trumpa rozkývaly světové trhy. Trump v neděli večer pohrozil Číně, že zpřísní loni zavedená cla na dovoz zboží z asijské země. Ještě minulý týden přitom vztahy obou velmocí vypadaly podstatně lépe. Prezidentovy tweety přitom mohou být důležitým signálem i pro Evropu a pro Česko.

Trump v neděli napsal, že cla se pozitivně projevila na výsledcích americké ekonomiky. Ta v prvním čtvrtletí letošního roku vykázala překvapivě vysoký růst 3,2 procenta HDP, což prezident nezapomněl prezentovat jako svoji zásluhu, ačkoli vlivů na ekonomický růst je tradičně více než jen politika stávající administrativy.

Důležitější částí jeho tweetu byla hrozba zvýšení dosavadních cel na čínské produkty. V současnosti platí na část čínského zboží dováženého do USA 25procentní, na část 10procentní sazba a zbytek je bez zátěže.

„Desetiprocentní sazba se v pátek zvýší na 25 procent,“ napsal Trump. Opatření by se dotklo produktů za zhruba 200 miliard dolarů (asi 4,6 bilionu korun). Trump chce navíc v brzké době uvalit cla i na zbytek zboží, kterého se ještě netýkají. Opět ve výši 25 procent.

Beršidskij: Česko ukázalo světu, jak správně zdanit internetové giganty

sinfin.digital