Trump ekonomice USA pomohl jen trochu. Obchodní válku s Čínou rozhodne odolnost

Adam Kotrbatý

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa svými kroky mírně pomohla k vysokému růstu ekonomiky Spojených států. Daleko větší roli však sehrál trh jako takový. V rozhovoru pro INFO.CZ to tvrdí ekonom Ondřej Schneider, který dlouhodobě žije v USA a do konce loňského roku pracoval pro Institute of International Finance ve Washingtonu. Podle něj například Trumpova daňová reforma představuje krátkodobý stimul, který ale v budoucnu může přinést potíže. Schneider v rozhovoru rozebírá i obchodní válku mezi USA a Čínou, dopady případných dalších amerických cel na českou ekonomiku nebo možnost česko-americké obchodní spolupráce.

Americká ekonomika vykázala za první čtvrtletí letošního roku růst ve výši 3,2 procenta HDP, což překonalo odhady analytiků. Kde hledat příčiny takového výsledku?

Není rozumné dělat závěry z jednoho kvartálního čísla. Jestli je to 2,8 nebo 3,2 procenta neznamená nic fatálního. Pravdou ale je, že USA zažívají nejdelší konjunkturu v historii, rostou nepřetržitě od roku 2009 a vykazují lepší čísla než Evropa. A to je způsobené tím, že struktura americké ekonomiky je zdravější a dravější než evropská. A proto je v dobrých časech schopná lépe využívat podněty, které dostává.

Musíme počítat s tím, že Evropa už pro USA nebude prioritou, říká politický geograf

sinfin.digital