Křetínský předložil nabídku na převzetí Metro AG, může se stát globálním hráčem

urm

Společnost EP Global Commerce (EPGC), která spadá do impéria Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, předložila nabídku na převzetí akcií společnosti Metro AG. Ta provozuje mimo jiné v Česku známý řetězec obchodů Makro a v Německu jeden z největších řetězců Real. Pokud by Křetínskému a Tkáčovi tento tah vyšel, v podstatě by to znamenalo, že se z lokálních „hráčů“ stali „hráči“ globálními. Metro AG je velká mezinárodní firma s ročními tržbami téměř 60 miliard eur.

EP Global Commerce měla v Metr AG dosud 7,3procentní podíl. To je sice výrazně menšinový podíl, ale Křetínský s Tkáčem měli od počátku svého vstupu do firmy podporu klíčového akcionáře společnosti Haniel. „EPGC má v úmyslu podpořit stabilní rozvoj společnosti Metro AG v dynamickém tržním prostředí a zajistit jí tak úspěšnou budoucnost,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí firmy Daniel Častvaj.

EPGC nabízí za kmenové akcie Metro AG cenu 16 eur, která je těsně nad cenou, za níž se akcie firmy momentálně obchodují. Za takzvané prioritní akcie pak nabízí cenu 13,80 eura.

sinfin.digital