Piva se ve světě pije stále méně, spotřeba chmele ale stoupá. Mohou za to Číňané

Už pátým rokem pokračoval loni na zeměkouli pokles výroby piva. Zatímco se ale pěnivého moku pije stále méně, chmele, který je základní surovinou pro jeho výrobu, se pěstuje rok od roku více. A to i v Česku. Tento zdánlivý paradox má ale své racionální vysvětlení.

Důvodem poklesu výroby piva a současně růstu výroby chmele je podle analytiků zejména chování čínských spotřebitelů. Číňané pijí celkově každým rokem méně pěnivého moku, zároveň ale u nich a obecně v Asii roste obliba silných, tedy silně chmelených piv. Vzhledem k tomu, že v Číně žije takřka 1,4 miliardy lidí, má tohle čínské specifikum drtivý vliv na světový pivní trh.

Tvrdí to alespoň aktuální zpráva největšího německého obchodníka s chmelem Barth-Haas, která každý rok poskytuje ucelený přehled o pivním trhu na celé zeměkouli. Podle této zprávy, kterou má INFO.CZ k dispozici, vypili loni lidé celkem 1,9 miliardy hektolitrů piva, což je o 38 milionů méně než v roce předchozím. V Číně se ale trh propadl celkem o 59 milionů hektolitrů.

Evropská minimální mzda: Timmermansův návrh by Čechům zvedl plat o několik tisíc

sinfin.digital