Bývalý zbrojař má novou misi: Rodí se holding CE Industries s mnohamiliardovým obratem

Lenka Petrášová

Podnikatel Jaroslav Strnad už sice není českým zbrojařským králem, protože předal řízení svých firem v portfoliu skupiny CSG synovi, ale do podnikatelského důchodu se rozhodně nechystá. Pořídil si novou "hračku", z níž chce vybudovat silnou strojírenskou skupinu. Stojí totiž nyní spolu dalšími dvěma členy představenstva Adamem Šotkem a Tomášem Schmiedem v čele nově vznikajícího holdingu Central European Industries (CE Industries). Společnost má v portfoliu staré i zcela nové firmy zabývající se energetickým strojírenstvím, inženýringem, odpadovým hospodářstvím a nákladní železniční dopravou. Plus coby doplňkovou část bude rozvíjet i reality development.

Název nově vznikající skupiny Central European Industries má být odkazem na náš region a také na celkové oborové zaměření. V rámci nového holdingu jsou firmy rozděleny do tří strategických skupin, přičemž asi třetinovou část struktury tvoří ty z někdejšího vítkovického holdingu.

Jde o strojírenské celky, kam spadají například Vítkovice Heavy Machinery, jež právě úspěšně ukončily reorganizaci. Mají měsíční kontraktaci za zhruba 200 milionů korun a aktuálně tu řeší proměnu výrobního portfolia. Z kusové výroby bez vlastního produktu a zaměření na těžké strojírenství firma zamíří právě k sériové výrobě vlastních produktů.

Vítkovice Heavy Machinery obnovily chod ocelárny a ruší omezení. Reorganizace pokračuje

sinfin.digital