Bártova EMTC se chytá stébla, snaží se zachránit prodejem mobilní aplikace

Info.cz

Skupina EMTC kvůli finančním problémům pozastavila v polovině srpna svůj dluhopisový program a přestala vyplácet své závazky a požádala investory o vyčkání po dobu šesti týdnů, během kterých jim chce předložit návrh řešení situace. Celková hodnota vydaných a nesplacených dluhopisů skupiny činí více než 680 milionů korun. Bárta ve svém dluhopisovém programu vsadil na vzdělávací aplikaci Lipa Land, která ani šesti letech existence není rentabilní. Nyní se finanční problémy snaží řešit monetizací aplikace, jak EMTC informovala v tiskové zprávě.

Z jednoduchého výpočtu lze ovšem dovodit, že by aplikaci muselo zakoupit několik milionů lidí, pokud by Bárta chtěl splatit své dluhy. Vzhledem ke skutečnosti, že se někteří z investorů chystají podat návrh na insolvenci, má tento krok téměř šestileté zpoždění. Aplikace byla totiž uvedena již v roce 2013. Od té doby ale nedokázala být rentabilní a peníze stovek věřitelů jsou nyní v ohrožení.

Bártova EMTC se tak spíše snaží přesvědčit investory, aby mu ještě dali čas na řešení situace a současně svolení k tzv. moratoriu, které by ho ochránilo před věřiteli, respektive mu umožnilo upřednostnit některé z nich. Mezi věřitele EMTC patří také společnost Credit One a.s. Petra Bujnocha, která je jejím akcionářem a vlastní 10 procent akcií. Dalšími 5 procenty disponuje společnost Coverage s.r.o., které je Bárta společníkem. Sám přitom vlastní 85 procent akcií. Společnost Credit One a.s. se, sama specializuje na správu a vymáhání pohledávek, z nichž některé, údajně, sama vůči EMTC uplatňuje.

sinfin.digital