Fenomén WeWork: Až příliš tenká hranice mezi vizí a drtivým pádem

vkr

Kalifornský startup WeWork a jeho zakladatel Adam Neumann jsou pozoruhodným příběhem velkolepých ambicí, světové expanze a nakonec i drtivého pádu. WeWork měl ještě před několika týdny smělé plány ke vstupu na burzu, kde doufal ve valuaci 47 miliard dolarů. Během šesti týdnů je ale všechno jinak a prestižní týdeník The Economist nyní dokonce spekuluje, zda se vůbec firma dokáže vyhnout bankrotu. 

 

Adam Neumann pochází z Izraele, do Spojených států se dostal až ve 22 letech. Rodiče se rozvedli, když byl ještě poměrně malý, určitou část dětství strávil v izraelském kibucu poblíž pásma Gazy. Tato zkušenost se formovala do Neumannova plánu vytvořit pracovní prostředí podobné právě kibucu, jen v kapitalistickém duchu. Do Spojených států, do New Yorku, se odstěhoval se svou sestrou Adi v roce 2001 a kromě absolvování obchodní školy se vrhnul na podnikání (a podle vlastních slov i na sbalení každé holky ve městě). Ze všech Neumannem založených firem se však prosadila především jediná: WeWork. 

Startup, který zprostředkovával pracovní prostor, byl Neumannovým triumfem. Étos, který Neumann okolo WeWork dokázal vytvořit, přilákal investory, kteří postupně do společnosti nasypali přes 16 miliard dolarů; nejvíc peněz přišlo od japonského konglomerátu SoftBank. Společnost byla úspěšná – alespoň co se týče expanze. V posledních letech se rozrostla do 111 měst v bezmála třicítce zemí. Přesto však, podobně jako některé další služby sdílené ekonomiky, hledala svůj profitabilní byznys model a stále jej nenacházela. Za poslední rok bylo WeWork ve ztrátě téměř dvě miliardy dolarů a to při tržbách 1,8 miliardy dolarů. 

Nejdřív americký sen, pak podvod, insolvence a sebevražda. Zázračné dítě Lukáš Hakoš se zabil

sinfin.digital