Půr: Zeman o Slavii neříká úplnou pravdu. Jak je to s jejím financováním ve skutečnosti?

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Tvrzení prezidenta Miloše Zemana, který ve čtvrtek na TV Barrandov prohlásil, že Číňané v odvetě proti krokům pražského magistrátu chtějí zastavit financování fotbalového klubu Slavia Praha, jistě otřáslo nejedním fotbalovým fanouškem. Skutečnost je zcela jiná, přestože příznivce červenobílých asi nijak neuklidní. Slavii podle informací INFO.CZ Číňané v současnosti opravdu nefinancují, ale stalo se tak už před časem a nemá to s kroky pražského primátora Zdeňka Hřiba či jeho koaličních kolegů nic společného.

Je to téměř přesně rok, kdy média přinesla zprávu, že čínské Sinobo získává většinový podíl ve Slavii od čínského CITICu. Tomu víceméně pražský klub spadnul do klína po problémech jiné čínské společnosti CEFC. Sinobo mělo být strategickým partnerem, protože vlastní velký čínský klub Kuoan Peking. Tedy alespoň takový byl příběh pro veřejnost a úspěchy fotbalového klubu byly navenek důkazem, že spolupráce funguje.

Sinobo ovšem nikdy do Slavie nepřišlo kvůli tomu, aby do ní investovalo. Společnost je v Asii dlouholetým developerským klientem CITICu. Její příchod do Prahy neměl s česko-čínskými vztahy v podstatě nic společného, šlo o vazby dvou firem, z nichž jeden je nepostradatelný klient toho druhého. Tomu ostatně napovídá i dění v Česku, které zůstávalo dlouhou dobu bez povšimnutí.

Papírové brčko je horší než plastové. Česko třídí, ale dusí nás skládky, říká Jonák

sinfin.digital