Průmysl 4.0: Není to náhrada zaměstnanců roboty, ale uvolnění kreativity, tvrdí Gabriel

Info.cz

Průmysl 4.0 je dnes módní pojem. Naplnit ho skutečným obsahem se mezi jinými snaží i Ray Service – high-tech firma, v jejíž provozovně v Uherském Hradišti od 90. let vznikají kabelové systémy pro letecký a kosmický průmysl či pro speciální pozemní techniku. V posledních letech se proměnila navenek i technologicky v tzv. smart factory. O tom, jak funguje Průmysl 4.0 v praxi, mluví zakladatel, majitel a generální ředitel společnosti Petr Gabriel.

Jednoduchá otázka na úvod: Co to je vlastně Průmysl 4.0?

Průmysl 4.0 je trochu politický pojem, který je špatně chápán. My jsme neudělali abstraktní rozhodnutí ´přebudovat fabriku na Průmysl 4.0´. Dělali jsme reálné kroky, které vyplynuly z praxe, když jsme narazili na limity systému, ve kterém jsme provozovali výrobu kabeláží, což je náš hlavní výrobní program, a uvědomili si, že klíčem k růstu a zvyšování produktivity práce jsou chytré technologie. Ty jsme postupně začali implementovat.

Čím jste začali?

Skladovým hospodářstvím. V roce 2011 jsme digitalizovali sklad: všechny položky jsme označili čárovými kódy, skladníky vybavili čtečkami a vše propojili se softwarovým řešením umožňujícím sledovat oběh součástky firmou. Pak jsme začali s pořizováním modulů automatického skladovacího systému Kardex. Ten mimo jiné umožňuje, že se položky ukládají podle výšky balení položek a šetří tak prostor, ale to není ta klíčová vlastnost. Kardex v prvé řadě ví, co kde skladuje a ´podá´ pracovníkovi tu součástku, kterou potřebuje.

Co následovalo po bezpapírovém skladu?

Bezpapírová výroba. Všechny pracovnice a všichni pracovníci ve výrobě mají iPad, ve kterém si zobrazují výkresy, vykazují jednotlivé výrobní kroky objednávají součástky ze skladu nebo hlásí závady. Také mají denní přehled kolik si vydělají, protože část práce u nás je normovaná. A management má dokonalý přehled o workflow v celé firmě.

Herzmann: Babiš to má snadné. Kampaň má nacvičenou a má velkou šanci být prezidentem

sinfin.digital