Google chce znovu spolupracovat s Huawei. Čínská společnost mezitím chystá vlastní vyhledávač

urm

Když americká vláda v loňském roce v podstatě donutila technologickou společnost Google ukončit aktivní podporu výrobkům společnosti Huawei, vypadalo to, že čínský komunikační obr má namále. Po mnoha měsících se zdá, že situace se začíná obracet. Agentura DPA informovala, že Google požádal americkou vládu o udělení výjimky, aby obě společnosti mohly znovu plně spolupracovat. 

Nejnovější telefony Huawei po rozhodnutí americké vlády přišly o propojení s „obchodem“ Play, jehož prostřednictvím mohou uživatelé přístrojů s operačním systémem Android instalovat aplikace. Úplnou podporu pak ztratily i v případě jednotlivých a oblíbených aplikací vyvinutých přímo společností Google. To samozřejmě omezilo prodeje Huawei mimo Čínu, firma však vyvinula vlastní systém a snaží se telefony prodávat dále. Navzdory očekáváním analytiků společnost vykázala loni rekordní výnosy a zůstala v zisku.

Zprávu o nečekaném kroku Googlu přinesl viceprezident společnosti Sameer Samat. Zatím není úplně jasné, kdy americká vláda bude o případné výjimce rozhodovat, ale nestane se tak poprvé. Už před několika měsíci vyhověla Microsoftu, který chtěl, aby na laptopech Huawei nadále bez omezení běžel operační systém Windows. Je tak klidně možné, že vláda žádosti společnosti Google nakonec vyhoví. 

sinfin.digital