Tajný plán pro Aero Vodochody. Mohlo by se stát dvorním dodavatelem letadel pro V4

Není žádným tajemstvím, že výrobce letadel Aero Vodochody je už několik měsíců na prodej. Jako první o tom informoval magazín Forbes loni v září. Skupina Penta, která v současnosti firmu vlastní, může vybírat v podstatě ze dvou zájemců – zbrojařských skupin Omnipol a CSG. Podle dvou důvěryhodných a dobře informovaných zdrojů INFO.CZ ovšem vodochodského výrobce čeká velmi zajímavá budoucnost, která přesahuje hranice Česka.

 

O majetkový vstup do Aera Vodochody údajně projevili zájem Maďaři, přičemž celý plán má mít podporu Viktora Orbána i Andreje Babiše. Toho INFO.CZ oslovilo s žádostí o reakci, ale nechal celou věc bez odpovědi, a budoucnost nechce komentovat ani Penta.

Podle informací INFO.CZ investoři i politici uvažují o tom, že by letouny odebíraly přednostně státy Visegrádské čtyřky, které v současnosti mají v rámci Evropy v podstatě největší prostředky na vyzbrojování armád, a vstup Maďarů by to ulehčil. Aero má pro změnu letoun L39 NG, což je nová generace legendárního L39 Albatros, kterému se podařilo dobýt takřka všechny světové trhy.

sinfin.digital