Vcházíme do nové reality. Kdo budou vítězové a poražení koronavirové pandemie?

Tereza Zavadilová

Vizionáři, akademici a komentátoři již přemýšlejí nad tím, co udělají dopady pandemie koronaviru – až jednou utichne – se společností a ekonomikou. Globalizace dostala vlivem světového rozšíření nakažlivé nemoci zatím nejtěžší ránu, už jen uzavřením hranic a přerušením dodávek zboží. Jako vždy bude mít situace, jako je tato, svá vítězství i prohry. 

Inovátor a blogger Robert Glaser říká, že vcházíme do nové reality – „stay-at-home“ ekonomiky. V ní budou vítězit odvětví, která se na to zaměřují. Například: dovážkové služby, služby a zařízení pro práci a vzdělávání na dálku jako Slack či Zoom, aplikace zaměřující se na udržení zdraví fyzického i duševního, hry a herní zařízení, dovážka jídla, streamovací služby jako Netlix či Disney, audio a e-knihy, gaming a e-sporty, zařízení a nástroje pro virtuální realitu a pro monitoring zdraví na dálku.

Známý investiční guru Jim Cramer nabízí ještě jiný – tradičnější – pohled: na straně vítězů budou sektory, jejichž výrobky a služby obsluhují běžný lidský život. „Podívejte se do ledničky, podívejte se do lékárničky a do spíže,“ radí. Tedy věci denní spotřeby, které se dají najít v supermarketu. Tato odvětví by měla odolat recesi.

Horská: Ekonomika potřebuje šokovou terapii, pomoc vlády je ostudná. Zaveďme kurzarbeit

sinfin.digital