Itálie láká zahraniční boháče. Za milion eur dostane neomezený pobyt kdokoliv

MIA

Italská ekonomika se dlouhodobě nenachází v nejlepší formě a loňský odchod Fiatu ze země kvůli vysokému daňovému zatížení jí rozhodně moc nepřidal. Řím se teď paradoxně snaží nalákat do země pod příslibem daňových výhod bohaté cizince, když nebyl vlastní automobilce schopný nabídnout přijatelné podmínky.

V Evropě vrcholilo léto, když loni tradiční italský producent automobilů Fiat oznámil, že své sídlo kvůli menšímu daňovému zatížení přesouvá do Nizozemska a druhé sídlo do Velké Británie. Krok továrny rozhořčil davy Italů, kterým se nelíbilo, že najednou „rodinné zlato“ nebude v Turíně. Současně se už po několikáté rozpoutala v zemi debata známá nejen z Apeninského poloostrova – je přípustné, aby v rámci Evropské unie existovaly státy poskytující firmám podstatně výhodnější daně?

Sami Italové, kteří tehdy hlasitě protestovali proti nekalé daňové konkurenci, půl roku nato obrátili. Teď by se rádi stali vedle Nizozemska, Irska, Lucemburska, Velké Británie, Malty a Kypru dalším ze států, kam se budou stěhovat cizinci za vidinou nízkých odvodů na daních. Snahy evropských ministrů financí zabránit podobným praktikám, tak získají dalšího protivníka.

Přistěhovalci ven! Italští učitelé si pro své žáky připravili tajný experiment, jaké byly reakce dětí?

sinfin.digital