S byty OKD je to jako s restitucemi: co bylo ukradeno, musí být vráceno, říká poslanec a bývalý horník

Ve stínu kauzy Andreje Babiše tento týden sněmovna přijala několik usnesení k situaci v OKD. Podle poslanců byla privatizace těžební firmy nevýhodná ekonomicky i sociálně. Sněmovna vyzvala vládu, aby se ČR připojila k podanému trestnímu oznámení ve věci podezření na neoprávněnou výplatu dividend ze společnosti OKD. Česká strana by se také měla připojit jako poškozená s návrhem na náhradu škody a na zajištění majetku. Sněmovna naopak zamítla návrh na zřízení vyšetřovací komise. O minulosti i budoucnosti OKD a především o situaci současných a bývalých horníků jsme mluvili s jedním z jejich exkolegů a současným poslancem hnutí ANO Josefem Hájkem.

Poslanecká sněmovna tento týden přijala několik usnesení, kterými vyzývá vládu, aby se tak či onak zasadila o nápravu situace ostravské OKD. Moje první otázka zní: proč by to vláda měla dělat? Proč by se těmi usneseními měla vláda řídit?

Odpověď je z mého pohledu jednoduchá. OKD byla vytunelována v přímém přenosu, zmizely odsud obrovské majetky, které se dotýkaly statisíců lidí. V OKD jsem strávil třiatřicet let a nemohu se smířit s tím, že bylo tisíce horníků a jejich rodin, když použiju slova pana premiéra, „ojebáno“. Během privatizace se tento obrovský majetek dostal do rukou pseudopodnikatele, který zničil práci několika generací horníků a v průběhu dvanácti let zničil to, co tady horníci budovali dvě stě let.

Padne kvůli Babišovi vláda? „Neumím si to představit," říká pro INFO.CZ Kalousek

sinfin.digital