Jdou proti vám i s kudlou. Popisuje řidič, který dostal pokutu za to, že nevědomky převezl migranty

Lucie Bednárová

Na britské ostrovy vozí zboží už několik let. Kolem místa, kde ještě donedávna stálo stanové městečka Džungle, jezdí dodnes několikrát měsíčně. „Připadám si jak ve válečné zóně,“ popisuje profesionální řidič kamionu Ivan Jedlička, kterého zaměstnává pardubická dopravní firma. Jedlička je jedním z mnoha českých řidičů, které britské úřady v poslední době pokutovaly za to, že jim po cestě vnikli do nákladového prostoru lidé snažící se ilegálně dostat do Velké Británie. Co se přesně stalo a lze se něčemu takovému vůbec bránit? Změnila se situace poté, co byla vyklizena Džungle, kde žily tisícovky běženců? V rozhovoru pro INFO.CZ Jedlička vysvětluje, proč se rozhodl v riskantním povolání i nadále pokračovat.

Můžete popsat, co se vám přihodilo?

Stalo se to v roce 2015 ve francouzském přístavu Calais. Musel jsem tam zastavit a dlouhou dobu čekat. V tu dobu to tam vypadalo příšerně, připadal jsem si jak ve válečné zóně. Migranti se snažili dostat na vlak a zablokovali tím Eurotunel. Museli jsme proto čekat na loď, která by nás do Británie převezla. Migranti takové situace využili. Byli jich tam snad tisíce.

Kdy se vám migranti dostali do auta?

Co hodinu mě budila ostraha přístavu nebo francouzská policie, abych šel s nimi dozadu, protože se mi do auta chtěli dostat migranti. Oni je odtamtud vyhodili, tak ať si auto zavřu. Snažil jsem se ujistit, že v kamionu už nikdo není a že je situace čistá. Řekli mi, že ano. Auto jsem zajistil zámkem. Za hodinu byl ale ulomený a policie mě znovu vzbudila. Tohle se opakovalo asi devět hodin. I přes mé pochyby jsem ale byl ujištěn, že je vše v pořádku, a vyrazil jsem proto na loď.

Šest měsíců v „džungli“. Rozhovor se ženou, která okusila život v uprchlickém táboře

sinfin.digital