Pokuty za odhalení migrantů v kamionech nás mohou zlikvidovat, stěžují si čeští dopravci

Lucie Bednárová

V poslední době se stále častěji stává, že britské úřady udělí pokutu českým řidičům kamionů za to, že pod plachtami převážejí osoby, které se snaží ilegální cestou dostat do Velké Británie. Řidiči ale o černých pasažérech nevědí, protože běženci se tam dostávají v noci a dokáží obejít kontroly. Pokuty navíc padají i v takových případech, kdy řidiči prokáží, že měli svá auta zabezpečená. Platit navíc nemusí jen oni, ale i jejich zaměstnavatelé. Pro řadu z nich to může být likvidační.

„Do Británie nechce nikdo jezdit. Už tak se potýkáme s nedostatkem řidičů, a pokud se někdo u nás uchází o práci a zjistí, že z 90 % jezdíme do Spojeného království, tak ji nakonec nepřijme,“ stěžuje si Radoslav Nešpor, který podniká v kamionové dopravě. Jeho rodinná firma, která provozuje čtyři desítky kamionů, vozí zboží na britské ostrovy již od roku 1997. V současné době se tam jeho auta otočí i 140krát za měsíc.

Zejména v poslední době jsou Nešporovi řidiči pokutováni britskými úřady za to, že jim kontrola v autě odhalí převážené migranty z Francie. Řidiči o nich nemají ani tušení, protože jim tam vniknou v noci a násilím. „Francie kontroly zanedbává. Myslíme si také, že migranti už mají vytipované dopravce, kteří do země jezdí častěji než ostatní,“ říká redakci INFO.CZ Nešpor, který trvá na tom, že jeho kamiony jsou maximálně zabezpečeny a řidiči procházejí pravidelným školením. Svá auta monitoruje GPS systémem a se svými řidiči je neustále v telefonickém kontaktu.

Jdou proti vám i s kudlou. Popisuje řidič, který dostal pokutu za to, že nevědomky převezl migranty

sinfin.digital