Prohra Národní galerie. Madona z Veveří patří církvi, rozhodl soud

Info.cz

Pražský městský soud dnes rozhodl, že gotický obraz Madony z Veveří patří církvi. K soudu se spor vrátil po dovolání Národní galerie, která obraz desítky let vystavovala. V rámci církevních restitucí na něj ale vznesla nárok římskokatolická farnost Veverská Bítýška. Dnešní rozhodnutí je pravomocné.

Soud dnes znovu potvrdil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten před dvěma lety konstatoval, že na dílo dopadá zákon o církevních restitucích, který napravuje křivdy způsobené komunistickým režimem v letech 1948 až 1989.

Galerie se u soudu hájila tím, že obraz pod zákon nespadá, protože byl ve vlastnictví státu už před tímto obdobím. Podle soudu ale stát vlastnictví obrazu deklaroval až v roce 1958.

„Jsme přesvědčeni, že smyslem restitučního zákona je odškodnění křivd. Pokud stát tvrdí, že deklaroval své vlastnictví dříve, tak ho měl deklarovat jednoznačně. A nic takového z provedených důkazů nevyplývá,“ řekl předseda odvolacího senátu Milan Chmelíček. Podle něj důkazy potvrzují, že obraz byl v rozhodném období církevním majetkem.

S obrazem, na rozdíl od kaple, ve které byl uložen, nakládala podle soudu církev od poloviny 18. století jako se svým vlastnictvím. „Platila jeho opravu, byl zanesen v inventářích,“ upozornil Chmelíček.

sinfin.digital