Uprchlická krize podle Dienstbiera změnila ČSSD. Ve straně se začaly prosazovat národovecké postoje

Svého času byl považovaný za tvář nové ČSSD a její naději, o výsadní pozici ale přišel. Teď exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier v bilančním rozhovoru pro INFO.CZ dělá čáru za posledními roky a vysvětluje, proč a kam strana směřuje. "V ČSSD se v poslední době stále častěji projevují postoje, které bych označil spíše za národně-socialistické než za sociálnědemokratické. To není cesta, dokonce bych řekl, že jsou tyto postoje rizikem," říká mimo jiné. Je vůbec nutné, aby ČSSD progresivní politiky prosazovala? A co znamená obrat Bohuslava Sobotky od progresivní městské levice k tradičním voličům? Zveřejňujeme první část rozhovoru.

Je to přibližně dvacet let, co text s názvem Odkud přichází a kam jde sociální demokracie Jaroslava Šabaty rozpoutal debatu. Jak byste na tuto otázku reagoval dnes?

Myslím, že není potřeba příliš debatovat o tom, odkud sociální demokracie přichází. Nepochybně je ale naléhavou otázkou, kam jde. Odpověď na ní nebude úplně jednoduchá. Samozřejmě jsme v poslední době svědky rozličných posunů uvnitř sociální demokracie, které se nehodnotí úplně jednoduše.

Horáček pro INFO.CZ: Pro výhru udělám všechno. Neodstoupím a sesbírám rekordní počet podpisů

sinfin.digital