Babiš láká občany v novém předvolebním klipu. Je v něm ale chyba

Info.cz, abe

„Ahoj lidi!“, zdraví své voliče v novém videu Andrej Babiš. Prostřednictvím krátkého spotu sděluje lidem, že má sen, jak žít líp v naší zemi. Upozorňuje v něm na zlomové okamžiky v české historii. Jen se mu trochu popletla čísla.

Na pozadí Babišova proslovu se ve videu prolínají důležitá historická data. Sametová revoluce, vznik samostatné České republiky, vstup do NATO a do EU. Ministr financí se ale asi rozhodl přepsat dějiny. Podle spotu totiž vstoupila republika do NATO v roce 1997. Ve skutečnosti se tak ale stalo až 12. března 1999.

3342538:article:true:true:true

Chyby ve videoklipu si už všimli i někteří uživatelé sociálních sítí. Reakce ANO, které trvá na správnosti data, ale byla odzbrojující. „1997 se zahájily vstupní rozhovory. V roce 1997 ČR jako první ze všech kandidátů připojení k NATO úspěšně prošla prvním kolem vyhodnocování své připravenosti. Na summitu v Madridu téhož roku bylo rozhodnuto, že NATO nabídne členství ČR, Maďarsku a Polsku, což znamenalo, že ČR okamžitě zahájila vstupní rozhovory. 16. prosince ministři zahraničních věcí Aliance podepsali Protokoly o vstupu těchto tří zemí do NATO. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila 15. dubna 1998 přistoupení ČR do NATO a 30. dubna bylo přistoupení schváleno Senátem Parlamentu ČR. 12. března roku 1999 se ČR stala oficiálním členem NATO a od té doby je plně zapojena do všech činností i misí Aliance,” okomentoval Babišovo video zástupce oficiálního týmu hnutí ANO.

„Budu moc rád, když mi napíšete na náš web. O čem sníte, co chcete změnit, co vás štve,“ říká v závěru videa lídr hnutí ANO. Někteří by si možná přáli, aby vicepremiér Česka lépe znal základní zlomová data země, kterou vede…

sinfin.digital